MTBBelg >>> MTBRoutes.be MTB Reisverhalen Rode Lintjes
MTB Reisverhalen
 MTB Reisverhalen - Tirol Vital route - Epiloog en extra informatie
Algemeen  
Tirol Vital route  
België  
Engeland  
Frankrijk  
Duitsland  
Oostenrijk  
Italië  
Transalp  
 
Disclaimer  
Al de verslagen die op deze website staan, zijn eigendom van hun respectievelijke schrijvers. Dus niets mag gekopieerd worden zonder hun toestemming.


   Tips

Het circuit:
Circuit: Tannheim --> Kitzbühel
Totale Afstand: 323 Km (zonder terugkeer naar beginpunt)
Totaal Positief hoogteverschil: 7352m
Aantal Etappes: 7 (maar 6 & 7 zijn zeker te combineren)
Verhouding weg/pad: 40/60
Opmerking verhouding weg/pad: ondanks het relatief grote percentage van asfalt t.o.v. weg (40/60) moet zeker vermeldt worden dat de stukken asfaltwegen meestal geasfalteerde fietspaden zijn die op een aangename afstand van de drukke autoweg liggen.

De route loopt bijna niet over singletracks. Het overwegend type wegen is brede grindwegen waar eigenlijk geen verkeer is (tenzij een plaatselijke boswachter of bewonder/uitbater van een hut op top van een heuvel). De routes liggen rustig gelegen. Zelfs de doortochten in de dorpjes zijn langs rustig gelegen wijken.

   Bewegwijzering
De bewegwijzering is (meestal) heel nauwkeurig. Ofwel door middel van wegwijzers ofwel door middel van sticker.

   Ligging
Tirol is gesitueerd in het noordwesten van Oostenrijk.
Brussel (790 Km), Gent (845 Km), Charleroi (780 Km), Antwerpen (785 Km), Namen (735 Km), Luik (700 Km), Amsterdam ( 850 Km), Arnhem (740 Km),
Venlo (660 Km)

   Hoe kom ik daar?

Met de auto: Via Duitsland (A61 Venlo - Koblenz - Kerpen), Dan stukje A6 (richting Stuttgart, Heilbronn, Karlsruhe) vervolgens A5 (Karlsruhe, Basel) tot nabij Karlsruhe, A8 (Munchen, Stuttgart), nabij Ulm neem je de A7 (Kempten, Lindau) In Kempten neem je de B308/B19 richting TannheimerTal, Immenstadt, Sonthofen. Vanaf de grens met Oostenrijk verandert B308 in B199 tot in Tannheim.
Reistijd: ongeveer 10u

Met de trein: Antwerpen Centraal - Brussel Noord - Munchen Pasing - Garmisch Partenkirchen - Reutte in Tirol
Prijs: 140,6 € (-26 jaar 124.2 €) enkele reis Slaapplaats 13,4 € enkele reis
Fiets meenemen op deze treinen is slechts mogelijk als u een wiel uitneemt, het geheel verpakt in een fietstas en zo meeneemt als handbagage. Hiervoor hoeft u geen toeslag te betalen.
Reistijd ongeveer 15u
Voorbeeld van vertrektijden. Vertrek op vrijdagavond
Antwerpen Centraal 18:16u
Brussel Noord 18:58u
Brussel Noord 19:19u
Munchen Pasing 06:13u
Munchen Pasing 07:06u
Garmisch Partenkirchen 08:23u
Garmisch Partenkirchen 08:31u
Reutte in Tirol 09:29u

   Parkeren
Je kan best met de plaatselijke hotelier een afspraakje maken om daar je auto een 10-tal dagen achter te laten. Dit om eventuele problemen te vermijden als je de auto ergens op een andere (openbare) parkeerplaats achterlaat, met alle gevolgen vandien door bvb. Wekelijkse marktdag of dergelijke.

   De start
Je start de route in Tannheim centrum aan de kerk. De route loopt eerst links op een redelijke afstand naast de drukke weg in de richting van Weissenbach.

   Fiets

Het hoeft natuurlijk niet gezegd te worden dat je fiets in goede staat moet zijn om aan deze tocht te beginnen. Verder raad ik aan volgende zaken zeker mee te nemen tijdens de tocht:

  • 2 binnenbanden
  • kleefgerei
  • bandenlichters
  • smeerolie
  • reservespaak
  • remblokjes voor- & achteraan

Enkele reserve-onderdelen die je ook best kan meenemen en dan in de auto laat liggen zodat je niet je hele reis hoeft te onderbreken zijn:

  • Reservewielen
  • Buitenband
   Terugreis

Een opmerking die zeker vermeld moet worden is dat het geen lusvormige tocht is. De terugreis kan best via de trein gebeuren. De rit duurt ongeveer 4u, en er moet gemiddeld 4 keer overgestapt worden. Let erop dat je niet op alle treinen met je fiets welkom bent. Meer informatie vind je natuurlijk in de Oostenrijkse stations. Het dichts bijgelegen station bij Tannheim is Reutte in Tirol. Prijskaartje van de treinreis (inclusief dagpas voor de fiets) : 21 €. Het laatste stukje fietsen vraagt nog ongeveer 3u. (inclusief de beklimming van de Gaicht-Pass).

   Lichaam

Opletten voor zonnebrand! De intensiteit van de zon in het gebergte is veel heviger dan in de Benelux. Vergeet zeker geen zonnebrandolie mee te nemen (voldoende factor!) en je zeker in te smeren ook al lijkt de zon niet zo hevig te schijnen.Vergeet ook de lippen niet te verzorgen tegen de wind. Ook de ogen dienen beschermd te worden met een goede zonnebril

De tocht eist vooral tijdens de beklimmingen heel wat van je lichaam. Houdt er rekening mee dat je tijdens de klim heel wat vocht verliest (zelfs bij minder goed weer!). 1 Drinkbus volstaat dus zeker niet per dag. Je opteert hier beter voor een waterzak (type camelback) waar 1,5 – 2 Liter water in kan.

Een goede conditie is zeker geen overbodige luxe om aan deze tocht te beginnen, vergezeld van een hoop enthousiasme. Enige voorbereiding is dus zeker gewenst!
Een hartslagmeter kan je daarin helpen de tocht op een gezonde manier uit te rijden zonder je lichaam te kwetsen. Probeer een hartslag aan te houden tijdens de klim waardoor je rustig de berg kan blijven oprijden zonder het tempo te moeten laten dalen.

   Overnachtingen

Overnachtingsmogelijkheden genoeg. Het goedkoopste zijn de zimmer-frei die overal beschikbaar zijn. Dit is kamer met ontbijt. Prijs varieert tussen 17€ en 21€